SUP BLOG

Blog posvećen SUP dasaksama, veslanju, boravku na vodi i svim onim stvarima koje su na neki način povezane sa ovim sportom! Ukoliko imate vašu zanimljivu priču, najavu ili iskustvo rado ćemo ga objaviti. Pišite nam!

SUP daskom kroz kanjon reke Drine

Sve su Drine ovog sveta krive, nikada se one neće moći sve ni potpuno ispraviti; nikada ne smemo prestati da ih ispravljamo“ Dodao bih „i SUP veslamo“. Ja sam jedan deo Drine „ispravljao“ a verujem da će te i vi pokušati jer su krajolik i utisci predivni. Krajem juna i početkom jula jedan dan sam veslao Drinom kroz njen prelepi kanjon. Teško može da se dočara, mora da se doživi!

by: djunta_sitnog_nuta

Dasku možete da kupite novcem, ali iskustvo sa Dunava se stiče velikim srcem. 

Kako smo organizovali SUP regatu "Od ljubavi do rata"  2023

Tokom vikenda 17-18.06. Održana je treća SUP regata "Od ljubavi do rata" Novi Sad-Beograd 101km. 17-18 jun. Pripreme za ovu manifestacije počele su još u jesen 2022. godine i zahtevale su veliko angažovanje, obzirom da je organizacija ovog supa inicijalno nošena od strane samo dve osobe (Dejan i Dragan).  Ove godine grupa okupljena oko inicijative "SUP daske, veslanje i tako to..." pokušala je da napravi manifestaciju sa idejom koja će promovisati Dunav i veslanje SUP daski.  Celokupna akcija nema komercijalni karakter i kotizacija je bila simbolična. Domaćini su praktično bez ozbiljnih novčanih sponzorstava samo uz pomoć prijatelja i nekoliko manjih robnih donacija uspeli ove godine da okupe preko 60 učesnika iz Srbije, Mađarske, Rumunije, S. Makedonije, Slovenije, Hrvatske i BiH.

by: djunta_sitnog_nuta & draganpower76

SUP joga kao fizički i mentalni izazov na vodi, intervju sa Tamarom Jemunović

SUP joga, poznata i kao Joga na veslačkoj dasci, jedinstvena je i uzbudljiva forma joge koja kombinuje tradicionalne položaje joge sa dinamičnim izazovom vežbanja na dasci. Ova praksa spaja mirnu i opuštajuću jogu sa avanturističkim duhom veslanja, rezultirajući osvežavajućim i inspirativnim iskustvom.

U ovu priču uvodi nas Tamara Jemunović, koja već duži niz godina pored splava Daska i Veslo, na Dunavu u Beogradu organizjuje vežbanje joge na dasci.


by: supdaske.com

Džon McFadzean - SUPovanje svetom ekskluzivni intervju

Džon je pasionirani ljubitelj SUP veslanja. On se osmelio i na dasku zakoračio sa svojih 50 godina.  Što je još jedan dokaz da godine nisu bitne kada je SUP u pitanju. Ovaj Škotlanđanin sada ima  životnu SUP misiju, a to je da veslajući po celom svetu, zavesla u svim zemljama sveta. Do sada je veslao u 47 zemalja širom sveta. Zaljubljen je u Dunav, i planira uskoro da vesla od Budimpešte do Beograda. Najdraža su mu veslanja u Italiji. Veslao je na mnogim morima i rekama. Istakao je Siriju kao destinaciju gde je retko ko veslao. Kaže da često veslam sam, što je deo izazova, iako je uvek dobro imati društvo. Upoznao je mnogo dragih ljudi veslajući. Ističe da nije stručnjak za veslanje ili elitni trkač, samo običan tip na izuzetnoj misiji.

by: supdaske.com

SUP PERAJICA, PERAJE, FIN

Goran alias Supoljubac iz Rijeke, naš "SUP ambasador" u Hrvatskoj, napravio je do sada najdetaljniji tekst o SUP perjaima, koji je objavio na svom sajtu (https://supoljubac.weebly.com/). Uz njegovi saglasnost i minorne tehničke korekcije prenosimo vam taj tekst u integralnoj verziji! 

Neki od zaključaka iz ovog teksta su: duži i deblji fin = bolja stabilnost i tracking; kraći i uži fin = bolja upravljivost i brzina;  dobro pričvrstiti i ponovno proveriti fin na dasci; imati barem dva fina; touring + nešto kraći fin; po mogućnosti isprobati ga prije kupovine; pri kupovini obavezno proveriti sistem zaključavanja i širinu baze fina; ne kupovati trendovski nego kupovati finove koji su u skladu sa vašim veštinama. Ako ste dobar veslač, isplati se kupiti skuplji fin. Dobro je imati i koji rezervni, jer se finovi mogu slomiti kod slučajnog pada...

Shaka pozdrav

Bez obzira da li se bavite SUP veslanjem ili ne, verovatno ste negde videli taj znak. Znak Shaka, takođe poznat kao „hang-loose“ koji je opšte prihvaćen kao oficijelni pozdrav svuda u svetu u suferskoj i SUP zajednici. SUPeri iz celog sveta pozdravljaju jedni druge na ovaj način kako bi izrazili svoj žar za SUPovanjem. Ono što je nekada bio znak koji su koristili samo meštani Havaja sada je u potpunosti deo SURF/SUP načina života. Pokušaćemo da na internetu istražimo ovaj fenomen i da dođemo do nekih zaključaka.

by: supdaske.com

SUP Danube, Adam Colton

Postoje neki podvizi koji ne moraju biti megalomansko veliki ali vremenom postaju kultni. Tako kada sam počinjao da veslam po Dunavu pre par godina  u pretregama na YouTube naleteh na snimak Adama Colton-a, koji je na tvrdoj dasci  od 02 juna 2017. godine veslao ukupno 21 dan, od Ingolštata (Ingolstadt), u Nemačkoj do Beograda, ukupno 1.300 km. 


by: supdaske.com

SUP golf, hobi kombinovanje dva sporta

Supovanje je sport koji se sastoji od veslanja stojeći na dasci. Iako se i dalje smatra novim sportom, mnogi SUP entuzijasti inoviraju i stvaraju nove grane ovog sporta u raznim kombinacijama. Kako povezati veslanje po golf terenu na primer.

Ipak kada se pomene supovanje i golf, iako automobil marke golf može da preveze verovatno mnogo daski na krovnom nosaču, ovaj tekst nema sa tim nikakve veze. 

by: supdaske.com

SPRING SUP RACE, Comacchio (IT)-01/02.04.2023

Članak je autorski tekst Gorana - Supoljubca iz Rijeke, koji je SUP ambasador našeg sajta u Hrvatskoj. On je učestvovao na SPRING SUP RACE, Comacchio u ITALIJI  u periodu od 01-02.04.2023. Potrudio se da nam prenese svoje lično iskustvo iz perspektive učesnika, ali i da se osvrne na neka pojašnjenja važnosti određenih trka kada je u pitanju svetsko takmičenje u ovom sportu.

by: @supoljubac

SUP rudarenje kod Golum-a

Avanturisti mogu svuda da veslaju pa čak i u okruženju nalik onom koje je dom kreaturama iz Gospodara prstenova. Ova aktivnost se smatra izuzetno opasnom po život, te zbog toga ih  ne treba upražnjavati bez stručnjaka profi podrške, dobre spremnosti i slično. 

Najduže SUP veslanje

Najduži rekord u veslanju u SUP-u postavio je Antonio De La Rosa, španski avanturista, 2019. Veslao je 4.023 km preko Tihog okeana, od San Franciska do Oahua na Havajima, u periodu od 76 dana. Preživeo je izolaciju, vrelinu sunca, snagu vetra i talas, podmuklost morskih struja i susrete sa morskim nemanima... 


Krovni nosač i SUP daska

Zanimljiv tekst na FB grupi napisao je Kolja, i dao par esencijalnih saveta kada je u pitanju problematika transporta naduvanih dasaka ili tvrdih dasaka na krovnom nosaču vašeg automobila. 


Kakvo je veslanje na Zanzibaru?

Naša SUP veslačica Bojana posetila je Zanzibar, pa smo je zamolili da nam prenese svoje utiske. Imali SUP veslanja tamo, kakvi su uslovi i kakvo je more. Pročitajte njen kratak putopis na ovu temu.

Karbonski otisak, karbonske daske i vesla – šta je sa SUP karbonskim otiskom?

Karbonski otisak predstavlja ukupnu količinu emitovanih gasova staklene bašte (GHG) koje direktno ili indirektno proizvodi pojedinac, organizacija, događaj ili proizvod.  Ugljenični otisak je jedan od najznačajnijih indikatora zagađenja. Kako SUP veslanje i stoji sa ovim parametrom i šta mi kao korisnici možemo da uradimo po tom pitanju.

Podvodni skuter opcija za nadogradnju SUP daske

Predstavljamo Vam podvodni skuter, koji je naš kolega Alen imao prilike da isproba. Ovaj komad opreme ima svoju osnovnu primenu u ronjenju, međutim razlog zašto smo odlučili da ga presdstavimo jeste taj što on ima mogućnost kačenja na SUP dasku

by: Alen

Svetski dan voda 22.03.2023.

Slatkovodni resursi su jedni od najvažnijih resursa čovečanstva kada je voda u pitanju. Pročitajte jedan kratak tekst o tome. I potrudimo se zajedno koliko ko može da ih što duže imamo!

Kako odabrati SUP dasku / 5 pravila

Rešili ste da kupite SUP dasku, ne znate odakle da počnete, jer svaka daska deluje OK, pišu neke oznake ali nosivost je informacija za koju mislite da vam rešava nedoumice. I to je to! Ako ste sa težinom blizu maksimalne nosivoti, pa i dijeta je opcija zbog uštede? Ali kada dasku kupite i naduvate, pa potom  stanete na nju shvatite da to i nije baš tako kako ste gledali na video snimcima sa neta! Zato predlažemo da pročitate neke od osnovnih pravila kojih se treba pridržavati! Savete i preporuke na ovu temu nam daje Kolja, koji ima bogato iskustvo u veslanju. 

by: Kolja @narval_rs

Test tvrdih "race" daski 

Članak je autorski tekst Gorana - Supoljubca iz Rijeke, koji je testirao dve tvrde trkačke (race) daske. U pitanju su bile Starboard Allstara 14x24.5 i Starboard Sprinta 14x23. Goran se potrudio da da dobar opis svih detalja koje je uočio tokom vožnje.

by: @supoljubac

Samogradja tvrde SUP daske

Članak je autorski tekst Dejana Živanovića iz Beograda, koji je uz pomoć edukativnih sadržaja na internetu i malo ranijeg iskustva u proizvodnji plovila od poliestera napravio tvdru sup dasku od poliestera i purpene. Ova daska je jedinstveni prototip koji Dejan sada koristi da zadovolji svoju pasiju u stojećem veslanju.

by: @Dejan Živanović

Test vesla by Supoljubac - deo 1

Članak je autorski tekst Gorana koji je poznatiji pod nadimkom  SUPoljubac. On vesla nekoliko godina i uživam u tome.  Prenosimo vam Goranovo testiranje dva brenda vesala.  Kupio je  veslo XXL od Starboarda i veslo L od Amanzija (jedna verzija vesla slična QuickBlade Trifacta 96sqi), i dao poređenje. 

by: @supoljubac

Vežbe za telo

Kolja, vrsni trener i pasionirani veslač, dao je predloge u vidu pokaznih vežbi koje svako od nas može da iskoristi u cilju poboljšanja telesnog statusa, koji treba da pomogne da bi smo u veslanju zaista uživali.

by: @narval_rs

SUP regata "Od ljubavi do rata"

SUP regata "Od ljubvi do rata" održana je 18-19.06.2022. Organizovali su je entuzijasti, koji su sa tridesetak zaljubljenika u veslanje na dasci na talasima Dunava veslali od Ljubavnog ostrva kod Novog Sada do Ratnog ostrva kod Beograda. Dakle 101 kilometar tokom 2 dana Dunavom, rekom koja je predivna, ponekad ćudljiva, nikad potcenjena i uvek uzbudljiva. Veslalo se dva dana, spavalo u šatoru, sa rancem neophodnih stvari. Okusili smo mnogo toga: vrelinu junskog sunca, belinu peščanog spruda kod Surduka, narandžastu suton kod Starog Slankamena, stočni fond Krčedinske ade, žamor splavova kod Ratnog ostrva....

by: @djunta_sitnog_nuta, Novi Sad

Prvi SUP/RUN duathlon 2022. u Europi

Održao se 05.06.2022. u gradu Varaždinu na jezeru Aquacity. Na ovom jedinstvenom događaju, koji je prvi od ukupno tri, sudjelovalo je 13 veslača, od toga 11 muškaraca i 2 žene. Utrka je podjeljena na dvije klase (RACE i FUN). RACE klasa podrazumjeva SUP veslanje od 2700m u technical formatu, te trčanje 2000m. FUN klasa je kraća i iznosi 500m SUP veslanja, te 500m trčanja.

by: @SUPoljubac, Rijeka

Moj dobar drugar Veslo

Svaki put kada krenete na veslanje, znajte da morate imati poverenje u vašeg saputnika i dobrog drugara koji se zove Veslo. Zato, kada kupujete veslo, nemojte se ponašati kao da ste “sisali veslo” i dozvoliti da vas trgovci "preveslaju", nego se ovom problematikom ozbiljno pozabavite i pronađite sebi ravnog saputnika.

by: @djunta_sitnog_nuta, Novi Sad

Zimsko veslanje, 9 zlatnih pravila

Samo zato što ima snega i što je hladno ne znači da ne možete da stojite na dasci sa veslom u ruci i uživate u veslanju. Uz sledeće savete koje treba koristiti prilikom planiranja kao i uz dobru procenu na terenu, možete da idete na vodu tokom cele godine.

by: @djunta_sitnog_nuta. Novi SAd